Един от нас спи, Йосефине Клоугарт, Световна литература
-10%

Един от нас спи

(Книга)

Автор: Йосефине Клоугарт

Цена:
Стара цена: 12,00 лв. -10% Нова цена: 10,80 лв.

Изчерпан

Изчерпан тираж

Промоцията важи от 08.02.2020 до 09.03.2020

Автор: Йосефине Клоугарт Брой страници: 256
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.280 кг.
Издател: Персей Баркод: 9786191611102
Дата на издаване: 28.07.2016 ISBN: 9786191611102
Доставка

Доставка до 3 работни дни с куриерска фирма .

Плащане

Можете да заплатите чрез:

 • наложен платеж
 • банков превод

Разберете повече тук.

Нужда от консултация

Имате запитване? Нашите служители ще отговорят с радост.

Свържете се чрез:

Описание

Един от нас спи

Модерният роман на провокативната датска звезда Йосефине Клоугарт, Вирджиния Улф на Севера!

„Един от нас спи“ на Йосефине Клоугарт – един много нестандартен роман.

Тя е млада, скандална и провокативна, но едновременно с това е и най-ярката и талантлива звезда в съвременната датска литература. Още преди да навърши 30 години, тя написва четири романа, посрещнати възторжено от критиката, и два пъти е номинирана за престижната Литературна награда на Северния съвет. Йосефине прави дебюта си през 2010 г. с романа „Възходи и падения“. Той кара всички, интересуващи се от литература, да приковат очи в нея с усещането, че изгрява нова звезда. Книгата й носи и първата номинация за Литературната награда на Северния съвет, която е мечта за всички големи автори в скандинавските страни. През 2011 г. Йосефине получава Датската кралска награда за култура „Звезден прах“, връчвана от принц Фредерик и съпругата му на млади и иновативни творци от Дания и Гренландия. Комитетът по присъждането на приза я нарича „един от най-значимите автори – не само от своето поколение, но и от своето време”.
Вторият й роман - „Залите“ (2011), е посветен на празнотата във връзката на двама души, символично представена като празни, необитаеми зали. Книгата е адаптирана за театралната сцена в Орхус.
През 2012 г. е публикуван „Един от нас спи“, най-забележителният й роман до момента. Той носи на Йосефине Клоугарт втората номинация за Литературната награда на Северния съвет. Това е модерна и поетична творба за загубата във всичките й измерения – загуба на дома от детството, на любовта, на идентичността. Героинята се е завърнала в дома на родителите си в провинцията, сковала е зима, а тя подлага на дълбоко метафоричен анализ мислите и спомените си след провала на две връзки с мъже. Същевременно домът вече не е дом, защото самата тя се е променила.

В този нестандартен, оригинален и провокативен със стила си роман читателят е въведен в ядрото на душевното състояние на героинята разказвач, която се разкъсва между загубата на мъжете, които е обичала, и тежкото заболяване на майка си – защото вероятно не е оправдала очакванията й като нейна дъщеря.
Разказвачката е млада писателка, израснала е в провинцията край град Орхус, но дълги години прекарва в Копенхаген и изпитва затруднения да се почувства уютно в живота.

Романът е медитация над природата на загубата. Клоугарт притежава двойна сила: способна е да създава наситени с настроение пейзажи, описания на годишни времена и интериор с език, който се запечатва върху роговицата на читателя, както и успява да формулира остро парадоксите в екзистенциалните връзки, за които пише.
„Един от нас спи“ не е лек за четене роман, той е фрагментарен, композицията му е неравна, а главната героиня говори за себе си като „аз“ и „тя“ в зависимост от близостта, която чувства спрямо описваното, колко действително е то за нея. Читателят през цялото време остава нащрек (т.е. не той спи).
Авторката споделя в интервю, че романът е изследване на един спомен/картина: ябълково дръвче, отрупано с червени ябълки през зимата (скандинавците често ги оставят така необрани). За нея това е посланието на книгата: че носим отделни картини през целия си живот. Червените ябълки са чест мотив в романа, както и скованата от скреж земя.
Структурно книгата е построена върху повторения на темите: светлина, пейзаж, любов... Особеният езиков и граматически почерк на Клоугарт излиза на преден план, тя използва в екстремна степен граматиката и повторения, за да създаде лирически ритъм в текста. Проявява афинитет към създаването на цезура в изреченията, поставяйки двоеточие в средата им.
В романа има пасажи, в които езикът звучи сам по себе си, сякаш дълбоко в себе си натоварен с прозрение, което не може да се опише или преразкаже, а само да се преживее под формата тъкмо на тези изречения. Ако човек е чувствителен към езиковата артикулация, дъхът му ще секне; ако е широко скроен интелектуалец, който дири вътрешни линии, ще започне да чувства; а ако е слепият читател, готов да напада, ще прогледне.
Дали човек може да преживее подобно нещо: смъртта, която излиза на сцената, взлом в онзи дом, където е животът, обир на всичко онова, което човек е познавал. Когато загубиш майка си, не защото умира, а защото се превръща в смъртта, болестта смърт.
„Един от нас спи“ бързо става хит в скандинавските страни, а авторката е наречена Вирджиния Улф на Севера. Критиците на различни издания, наблюдаващи развоя на литературата, единодушно поставят романа като № 1 в класациите си на най-добрите книги на годината.
„Клоугарт пише виртуозно“ – признава Май Шак във в-к „Политикен“. „Велик роман за завръщане у дома… Тя пише искрено, тихо и красиво” – твърдят от „Дагенс Нюхетер”. „Не мисля, че някога сме чели нещо толкова красиво за смъртта” – възкликват от „Свенска Дагбладет”. „Невъобразимо красива книга (...) Ако литературата може да бъде такава, то тя има значение.“ – признава Томас Еспедал, един от най-големите и признати творци в норвежката литература.
В края на 2013 г. се появява четвъртият роман на Йосефине Клоугарт - „За мрака”, който също ще излезе в превод на български. Това е история едновременно за унищожаване и съзидание. Има земетресения, лавини, експлозии, бедствия, инциденти, млад мъж, който загубва баща си, човек, който се стреми към страданието. Има любов, перли, красиви подаръци, разходки по плажа… Но книгата е фокусирана върху унищожението и ежедневния сблъсък със смъртта, което ражда болка, гадене, промени в тялото. Ала нещата не са толкова прости и еднозначни. Всичко е един вселенски цикъл, в който животът прелива в смъртта и заедно с това съществуват красотата и любовта.
„За мрака” е номиниран едновременно за наградата за роман на Датското национално радио и за наградата на читателите.
Книгите на Йосефине Клоугарт са като самата нея – провокативни и предизвикателни, но притежаващи своя красота и харизма.

Върни се нагоре и купи ↑

Ще харесате още 

 • Срещи с животни

  Срещи с животни

  Джералд Даръл

  Цена: 14,00 лв.
 • Дребната старица, която наруши всички правила
  -10%

  Дребната старица, която наруши всички правила

  Катарина Ингелман-Сундберг

  Стара цена: 20,00 лв. Нова цена: 18,00 лв.
 • Примката на призрака

  Примката на призрака

  Хенри Джеймс

  Цена: 14,90 лв.
 • Миналото лято

  Миналото лято

  Нилс Фредрик Дал

  Цена: 8,00 лв.
 • Избрани разкази от Катрин Мансфийлд
  -10%

  Избрани разкази от Катрин Мансфийлд

  Катрин Мансфийлд

  Стара цена: 14,00 лв. Нова цена: 12,60 лв.
 • Паметта на водните кончета
  -10%

  Паметта на водните кончета

  Марица Бодрожич

  Стара цена: 13,00 лв. Нова цена: 11,70 лв.
 • Последното убежище

  Последното убежище

  Решат Нури

  Цена: 12,00 лв.
 • Цялото време на света
  -5%

  Цялото време на света

  Е.Л.Доктороу

  Стара цена: 15,00 лв. Нова цена: 14,25 лв.
 • Монументалната пропаганда

  Монументалната пропаганда

  Владимир Войнович

  Цена: 9,99 лв.
 • Родства по избор

  Родства по избор

  Йохан Волфганг фон Гьоте

  Цена: 13,99 лв.
 • Нощни работи
  -5%

  Нощни работи

  Яхим Топол

  Стара цена: 17,00 лв. Нова цена: 16,15 лв.
 • Чумата (ново издание)
  Ново

  Чумата (ново издание)

  Албер Камю

  Цена: 19,00 лв.
 • Безкрайният път към дома

  Безкрайният път към дома

  Колийн Маккълоу

  Цена: 19,99 лв.
 • Романтичният егоист
  -10%

  Романтичният егоист

  Фредерик Бегбеде

  Стара цена: 16,00 лв. Нова цена: 14,40 лв.
 • Един подарен ден

  Един подарен ден

  Анна Гавалда

  Цена: 7,00 лв.
 • Клеймото на звяра
  -5%

  Клеймото на звяра

  Ръдиард Киплинг

  Стара цена: 16,00 лв. Нова цена: 15,20 лв.
 • Японски приказки

  Японски приказки

  колектив

  Цена: 15,00 лв.
 • Записките на чистачката Мод
  -10%

  Записките на чистачката Мод

  Мариан Пала

  Стара цена: 12,00 лв. Нова цена: 10,80 лв.
 • Възгледите на един клоун
  -5%

  Възгледите на един клоун

  Хайнрих Бьол

  Стара цена: 14,00 лв. Нова цена: 13,30 лв.
 • Порно
  -10%

  Порно

  Ървин Уелш

  Стара цена: 18,00 лв. Нова цена: 16,20 лв.